Obustronny naczyniak naczyniówki – opis przypadku - Dolar-Szczasny, Joanna; Święch-Zubilewicz, Anna; Mackiewicz, Jerzy (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Wstęp: ograniczony naczyniak naczyniówki jest łagodnym guzem naczyniowym, któremu towarzyszą wtórne zmiany w warstwie nabłonka barwnikowego siatkówki (retinal pigment epithelium – RPE). Obecne mogą być również inne postacie zwyrodnienia zewnętrznych warstw siatkówki, które leżą nad naczyniakiem. Opis przypadku: chory (lat 32) został skierowany do naszej kliniki z powodu pogorszenia widzenia obojga oczu. Badanie refrakcji wykazało krótkowzroczność (OP: -3,00 D, OL: -2,50 D). Najlepiej skorygowana ostrość wzroku wynosiła: w oku prawym 0,2, w oku lewym 0,4. Badanie dna oka wykazało zmiany w RPE oraz czerwonopomarańczowy wygląd okolicy plamki. Wykonano badania angiografii fluoresceinowej (fluorescein angiography – FA) i USG gałki ocznej, wykazały one zmiany typowe dla naczyniaka naczyniówki w obojgu oczach. Badanie spektralnej koherentnej tomografii optycznej (Spectral Domain Optical Coherence Tomography – SD-OCT) uwidoczniło ultrastrukturalne zmiany w warstwach siatkówki zlokalizowane nad obszarem uwypuklenia naczyniówki. Wnioski: obustronny naczyniak naczyniówki występuje niezwykle rzadko. Najlepszą metodą obrazowania wtórnych zmian w plamce, towarzyszących naczyniakom naczyniówki jest SD-OCT.