Zespół licznych, znikających, białych punktów – opis przypadku - Figurska, Małgorzata; Stachowska, Urszula; Kozera, Milena (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
W pracy opisano przypadek kliniczny 34-letniej chorej z zespołem licznych, znikających, białych punktów (multiple evanescent white dot syndrome – MEWDS). MEWDS jest rzadką jednostką chorobową, która przebiega pod postacią idiopatycznego zapalenia siatkówki i naczyniówki. Rozpoznanie potwierdzono za pomocą angiografii fluoresceinowej (fluorescein angiography – FA) i indocyjaninowej (indocyanine angiography – ICG). W leczeniu zastosowano mertyloprednizolon dożylnie, następnie terapię kontynuowno steroidem podawanym doustnie przez 4 tygodnie. Uzyskano szybką poprawę ostrości wzroku, wycofanie się charakterystycznych objawów klinicznych i zmian uwidocznionych w badaniach dodatkowych.