Nowy lek VEGF Trap-Eye – Eylea – i jego wykorzystanie w leczeniu zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem, zakrzepu żyły środkowej siatkówki, cukrzycowego obrzęku plamki oraz neowaskularyzacji w przebiegu krótkowzroczności - Rejdak, Robert; Szkaradek, Małgorzata; Taslaq, Wesam; Kałużny, Jakub; Grieb, Paweł; Jünemann, Anselm (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego (VEGF) odgrywa istotną rolę w patogenezie neowaskularyzacji naczyniówkowej i siatkówkowej. Leki neutralizujące VEGF zmieniły standardy leczenia chorób oczu przebiegających z neowaskularyzacją. W artykule przedstawiamy nowy lek – VEGF Trap-Eye – oraz wyniki badań klinicznych oceniających jego skuteczność w leczeniu wysiękowej postaci zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem, zakrzepu żyły środkowej siatkówki, obrzęku plamki w przebiegu cukrzycy oraz neowaskularyzacji naczyniówkowej w przebiegu krótkowzroczności.