Współczesny stan wiedzy na temat zjawiska „glistening” w sztucznych soczewkach wewnątrzgałkowych - Jurowski, Piotr; Kaczorowska-Rusin, Katarzyna; Owczarek, Grzegorz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
„Glistening” – wakuolizacja – jest zjawiskiem polegającym na powstaniu błyszczących, białożółtawych, drobnych pęcherzyków w strukturze akrylu – tworzą one platformę, z której zbudowane są sztuczne soczewki wewnątrzgałkowe. Biorąc pod uwagę to, że obecnie wszczepia się coraz więcej soczewek akrylowych z grupy „premium IOL”, tzn. soczewek wieloogniskowych czy fakijnych, oraz to, że potwierdzono istnienie tego zjawiska także w innych materiałach soczewkowych, problem występowania „glisteningu” jest, jak się wydaje, wyjątkowo istotny. W tym opracowaniu autorzy omawiają, jaki jest obecnie stan wiedzy na temat zjawiska „glistening”, które zachodzi w sztucznych soczewkach wewnątrzgałkowych.