Zastosowanie różnego rodzaju retraktorów tęczówkowych - Wilczyński, Michał; Omulecki, Wojciech (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Obserwowany w ostatnich latach niezwykle szybki postęp w okulistyce jest związany m.in. z rozwojem nowoczesnych technologii wykorzystywanych w procesie diagnozowania i leczenia schorzeń okulistycznych. Dla chirurga okulisty wyzwaniem i utrudnieniem są oczy z wąską źrenicą, która nie reaguje na środki farmakologiczne stosowane w celu uzyskania przedoperacyjnej mydriazy, będącej elementem standardowego przygotowania przedoperacyjnego. Celem pracy jest przedstawienie różnego rodzaju urządzeń służących do śródoperacyjnego rozszerzenia źrenicy u pacjentów operowanych z powodu zaćmy, u których z różnych powodów nie jest możliwe uzyskanie odpowiedniej mydriazy farmakologicznej.