List - Stankiewicz, Andrzej (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
To już ostatnie wydanie „Kliniki Ocznej”, które prowadzę jako redaktor naczelny. W ponad stuletniej historii naszego pisma byłem siódmym redaktorem naczelnym – od początku 2002 roku, w sumie przez 11 lat! W tej wspaniałej i inspirującej pracy pomagali mi kolejno moi zastępcy – prof. Roman Goś, dr hab. n. med. Marek Rękas, dr hab. n. med. Joanna Wierzbowska, sekretarz redakcji – dr hab. n. med. Małgorzata Figurska (niezmiennie!), kronikarze – prof. Zofia Mariak, prof. Danuta Karczewicz, redaktorzy działu historycznego – dr hab. n. med. Lech Bieganowski, dr hab. n. med. Andrzej Grzybowski. Wszystkim Im serdecznie i gorąco dziękuję za pasję i zaangażowanie, które wykazywali w trakcie pracy. W ciągu 11 lat ukazało się 46 numerów „Kliniki Ocznej” (w tym 2 syplementy), w których zamieszczono 1089 artykułów naukowych i ponad 120 innych publikacji (takich jak: sprawozdania, kroniki, oceny, listy, wspomnienia pośmiertne itp.). Kilka lat temu Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Okulistycznego zdecydował, że autorzy artykułów naukowych mogą je publikować w „Klinice Ocznej” w języku angielskim (do dzisiaj w tej wersji językowej ukazało się ok. 105 prac), zaowocowało to podwyższeniem punktacji i wzmocnieniem pozycji czasopisma w rankingu czasopism medycznych – najpierw Komisji Badań Naukowych, później Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. W 2005 roku wg oceny parametrycznej było to 5 pkt KBN, w 2009 roku – 6 pkt MNiSW, a od 2010 roku – 9 pkt MNiSW. W końcu 2011 roku poddaliśmy nasze czasopismo kolejnej ocenie parametrycznej według nowych kryteriów podyktowanych przez MNiSW, które w październiku 2012 roku oceniło je na 6 pkt