Nowoczesne metody usuwania zaćmy – konferencja „Chirurgia na żywo” - Jurowski, Piotr (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2010)
17 października 2009 roku w sali konferencyjnej Hotelu Andel’s w Łodzi ponad 400 okulistów z całej Polski uczestniczyło w pokazie zabiegów usunięcia zaćmy z wszczepieniem soczewek wewnątrzgałkowych najnowszej generacji. Konferencję okulistyczną połączoną z „Chirurgią na żywo” zorganizowali lekarze z Kliniki Okulistyki i Rehabilitacji Wzrokowej Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. WAM Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz członkowie łódzkiego oddziału Polskiego Towarzystwa Okulistycznego, inicjatywę wsparła firma Alcon. Tematem przewodnim ogólnopolskiej konferencji były najnowsze osiągnięcia w chirurgii zaćmy oraz wewnątrzgałkowej chirurgii refrakcyjnej. Zgromadzeni na konferencji dzięki transmisji prowadzonej na żywo z bloku operacyjnego Kliniki Okulistyki i Rehabilitacji Wzrokowej UM w Łodzi uczestniczyli w zabiegach usunięcia zaćmy z wszczepem soczewek wieloogniskowych Restor (Aspheric ReSTOR) oraz soczewek torycznych (AcrySof Toric).