Sprawozdanie z Kongresu European Association for Vision and Eye Research (EVER) Portoroz, 03-06.10.2007 - Grzybowski, Andrzej; Wierzbowska, Joanna; Nowak, Michał (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2008)
European Association for Vision and Eye Research (EVER) to prestiżowe europejskie okulistyczne Towarzystwo Naukowe, mające ambicje konkurować z amerykańskim Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO). Obecnie skupia ono ponad 750 członków, którzy należą do 11 sekcji naukowych, zainteresowanych wszystkimi dziedzinami współczesnej okulistyki – od epidemiologii, poprzez optykę, dyscypliny kliniczne, do genetyki i immunologii. Jedną z zasadniczych aktywności Towarzystwa jest organizowanie w październiku corocznych kongresów, w miejscach dostępnych, również finansowo, dla młodych naukowców. W kongresach uczestniczą przedstawiciele kilkudziesięciu krajów, w tym pozaeuropejskich, takich jak: USA, Korea Południowa, Japonia, Singapur, Australia, Nowa Zelandia, Arabia Saudyjska, Indie, Chiny, Puerto Rico.