Prof. dr hab. n. med. Ewa Dróbecka-Brydak (25.09.1939 – 03.04.2007) - Moszczyńska-Kowalska, Alicja (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2008)
Przed rokiem zmarła nagle nasza koleżanka, bardzo lubiany lekarz i nauczyciel wielu pokoleń okulistów. Urodziła się w Warszawie, w samo południe pamiętnego „czarnego” poniedziałku 25 września 1939 r., kiedy to Niemcy przypuścili generalny szturm na naszą stolicę i od świtu do nocy trwały bombardowania i naloty.