Kronika nr 8 (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2009)
14 lutego 2009 r. w hotelu „Warszawa” w Augustowie odbyła się Regionalna Konferencja Naukowo-Szkoleniowa dotycząca nowoczesnych metod obrazowania w jaskrze. Organizatorem spotkania była dr n. med. Elżbieta Jabłońska-Szadkowska, kierownik okulistycznego centrum NZOZ Medica-Vision w Suwałkach, a patronat naukowy nad nim przypadł w udziale mnie i Klinice Okulistyki Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Dzięki sponsorom przedsięwzięcia (firmom Alcon, Optopol i Medis) możliwe stało się wkomponowanie w bogaty program naukowo-szkoleniowy części praktycznej – cieszącej się dużym zainteresowaniem – polegającej na warsztatach w zakresie korzystania z OCT, GDX, HRT i pachymetrii. Konferencja zakończyła się uroczystym obiadem, podczas którego toczyły się ożywione dyskusje, z cennym udziałem przedstawicieli firm.