Prof. dr med. Henryk Orzeł (1930-2009) - Goś, Roman (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2009)
Prof. dr med. Henryk Orzeł urodził się 31 stycznia 1930 roku w Łazie k. Ciechanowa. Po ukończeniu szkoły średniej w Barczewie został skierowany do pracy w ramach organizacji „Służba Polsce”. Następnie po próbie dostania się na Akademię Wychowania Fizycznego rozpoczął dwuletnią naukę na Akademii Medycznej w Warszawie, po jej ukończeniu uzyskał zawód technika felczera. W 1953 roku został powołany do odbycia zasadniczej służby wojskowej w jednostce wojskowej w Modlinie, w trakcie której pomyślnie zdał egzaminy do Wojskowego Centrum Szkolenia Medycznego w Łodzi; w 1954 roku rozpoczął studia na wydziale lekarskim.