Sprawozdanie ze Skandynawskiego Kongresu Okulistycznego (NOK) 2008, Tromsø, 13-17.06.2008 - Grzybowski, Andrzej (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2008)
Inauguracja konferencji została wzbogacona dwoma wykładami wprowadzającymi. Pierwszy – zaprezentowany przez prof. medycyny Jarle Aarbakke, rektora Uniwersytetu w Tromsø – omawiał funkcjonowanie tej właśnie uczelni od początku jej powstania aż do współczesności. Jednym z pomysłodawców stworzenia uniwersytetu był okulista prof. Torstein Bertelsen (1923-2008), który jeszcze w latach 60. XX wieku zwrócił uwagę na brak lekarzy w północnej Norwegii. Jego zdaniem sposobem na rozwiązanie tego problemu było utworzenie uniwersytetu posiadającego wydział lekarski. Oczekiwania te całkowicie się sprawdziły. Wiadomo dzisiaj, że 10-20% studentów studiujących medycynę np. w Oslo po ukończeniu nauki skłania się ku podjęciu pracy na północy Norwegii. Z drugiej strony wskaźnik ten dla studentów studiujących w Tromsø wynosi ok. 70%. Uniwersytet powstał na początku lat 70. XX wieku, posiada wiele różnych wydziałów i specjalizacji, a w zakresie medycyny kształci około 100 studentów medycyny każdego roku i zorientowany jest szczególnie na zagadnienia medycyny polarnej.