Pielęgniarki prowadzące a reforma szpitalnictwa - Kanownik, Greta (Menedżer Zdrowia, 2022)
Od lat 90. XX w. kolejne rządy próbują reformować system ochrony zdrowia z większym lub mniejszym skutkiem – z naciskiem na „mniejszym”. Te kilkanaście lat permanentnych reorganizacji pokazało, że poprawienie polskiej ochrony zdrowia nie jest proste. Za każdym razem pojawiają się – nowe i stare – problemy organizacyjne, informatyczne, nie mówiąc o finansach. Okazuje się też, że spisanie w formie ustaw i rozporządzeń wytycznych, które mają poprawić funkcjonowanie systemu, to nie wszystko – w praktyce przeprowadzenie zmian niejednokrotnie nie jest możliwe. I po raz kolejny zapowiadana jest reforma szpitalnictwa zapisana w ustawie o restrukturyzacji i modernizacji szpitalnictwa. Co z niej wyniknie? Nie wiadomo. Rozsądne wydaje się jednak wzięcie tym razem pod uwagę rozwiązań sprawdzonych w krajach zachodnich – choćby dlatego, że w Polsce nie do końca wykorzystujemy potencjał medyków.