Częściowo NFZ-owe finansowanie budżetu państwa - Szulc, Jakub (Menedżer Zdrowia, 2022)
– Pieniądze ze składki zdrowotnej były dotychczas nienaruszalne i przeznaczone wyłącznie na finansowanie świadczeń. Tymczasem ministerialne przepisy zakładają możliwość sfinansowania z budżetu Narodowego Funduszu Zdrowia każdego wydatku Funduszu Covidowego, który ze świadczeniami zdrowotnymi nic wspólnego mieć nie musi – pisze w „Menedżerze Zdrowia” Jakub Szulc.