Jubileusz 50-lecia Kliniki Okulistyki Akademii Medycznej w Białymstoku - Mariak, Zofia (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2004)
W marcu br. minęło 50 lat od chwili powołania do życia z dniem 1 marca 1954 r. Kliniki Okulistyki w szpitalu klinicznym nowo utworzonej (w 1950 r.) Akademii Medycznej w Białymstoku. Ciężar organizacyjny spoczął na barkach przybyłej z Lublina docent dr hab. Marii Seidler-Dymitrowskiej. Wraz z dwiema młodymi asystentkami: lek. Danutą Omulecką i lek. Ałłą Zankiewicz, od podstaw, czyli od przysłowiowego zera, musiała ona zaplanować i zrealizować w najmniejszych szczegółach to heroiczne – jak na owe wczesnopowojenne czasy – przedsięwzięcie. Klinika powstała pierwotnie na bazie szpitala wojewódzkiego i dopiero po kilkunastu latach mogła zostać przeniesiona do nowo wybudowanego, z prawdziwego zdarzenia, szpitala klinicznego. Docent, a od 1957 r. profesor dr hab. Maria Seidler-Dymitrowska pełniła funkcję kierownika Kliniki do 1970 r. Potem jej następcami byli kolejno: dr hab. Roman Chwirot, dr hab. Romuald Rudobielski, prof. dr hab. Andrzej Stankiewicz (który kierował Kliniką aż 21 lat!) i wreszcie, od 3 lat, pisząca te słowa, dr hab. Zofia Mariak.