Sprawozdanie ze Zjazdu Amerykańskiej Akademii Okulistycznej w Nowym Orleanie - Wierzbowska, Joanna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2004)
W dniach 23-26 października 2004 roku odbył się w Nowym Orleanie coroczny Zjazd Amerykańskiej Akademii Okulistycznej, zorganizowany wspólnie z Europejskim Towarzystwem Okulistycznym. Wzięła w nim udział imponująca liczba uczestników (ok. 17 tys. lekarzy, optometrystów, pielęgniarek, wystawców), w tym 20-osobowa grupa z Polski. Obrady odbywały się w Morial Convention Center – największym centrum kongresowym w USA – położonym na nadbrzeżu rzeki Missisipi. Program naukowy zjazdu był niezwykle napięty – równolegle odbywało się kilka sesji tematycznych, kilkadziesiąt kursów (w sumie było ich kilkaset) i sesje wideo. Ponadto w godzinach rannych organizowane były spotkania z ekspertami („Breakfast with Experts”), w porze lunchu – dyskusje z autorami plakatów, w godzinach popołudniowych zaś – sesje sponsorowane (te odbywały się poza centrum kongresowym). Na zjeździe zaprezentowało się prawie tysiąc wystawców, przedstawiając imponującą ofertę rynku farmaceutycznego, instrumentowego i wydawniczego. Na stoiskach dużych firm farmaceutycznych przez cały czas trwania zjazdu odbywały się mini-wykłady (tzw. Speakers Forum) i pokazy wideo.