Dr n. med. Leszek Prządka (1926-2002) - Dąbrowska-Trzcińska, Zofia (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2003)
W dniu 5.12. 2002 r. zmarł w Warszawie dr Leszek Prządka – okulista, długoletni pracownik naukowy Kliniki Okulistyki II Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Warszawie. Dr Leszek Prządka, ur. 22.05.1926 r. w Radomiu, studiował w Akademii Medycznej w Warszawie. Dyplom uzyskał 15.11.1962 r. Po ukończeniu studium podyplomowego w grudniu 1963 r. otrzymał stypendium specjalizacyjne z okulistyki w Klinice Okulistyki SDL w Warszawie (kierownik prof. W. Arkin).