Dr med. Hanna Osterczy-Śliwińska (1923-2003) - Żygulska-Mach, Helena (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2003)
Dnia 10 czerwca 2003 r. zmarła w Krakowie po długiej i ciężkiej chorobie dr med. Hanna Osterczy-Śliwińska, okulistka, wieloletnia pracowniczka Krakowskiej Kliniki Okulistyki.