Lek. med. Maria Wroniecka z domu Ryniec (1939-2003) - Stankiewicz, Andrzej (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2003)
W dniu 16.03.2003 r. zmarła tragicznie lek. med. Maria Wroniecka z domu Ryniec, okulistka Szpitala Klinicznego Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi i Poradni Okulistycznej w Łowiczu.