Wspomnienie Alina Ferencowa (1938-2001) - Lenkiewicz, Edward (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2002)
Po długiej i ciężkiej chorobie, 9 października 2001 r., odeszła od nas Alina Ferencowa. Urodziła się 6 sierpnia 1938 r. Studiowała na Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Białymstoku, gdzie w styczniu 1963 r. otrzymała dyplom lekarza. W 1964 r. rozpoczęła pracę na oddziale okulistycznym Szpitala Wojewódzkiego w Olsztynie – przy ul. Mariańskiej, a następnie Żołnierskiej – z którym związała całe swoje życie zawodowe.