Sprawozdanie z XXV Symposium Retinologicum - Gotz-Więckowska, Anna; Rydlewska-Fojut, Małgorzata; Świtek-Tyma, Bogna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2002)
W dniach 6-8 kwietnia 2001 r. odbyło się w Poznaniu XXV Symposium Retinologicum. Obrady poprzedzone zostały XXV Jubileuszowym Kursem Chirurgii Siatkówki i Ciała Szklistego, zorganizowanym w dniach 5-6 kwietnia przez prof. Ingrid Kreissig z Uniwersyteckiej Kliniki Okulistycznej w Tubingen (Niemcy). Wykładowcami na kursie poza panią prof. Kreissig było wielu znamienitych gości z Niemiec, Stanów Zjednoczonych, Włoch i Polski. Tematy kursu to: diagnostyka i leczenie odwarstwienia siatkówki, tamponada stała i czasowa, zabiegi z wykorzystaniem gazu, witrektomia, reoperacje, dyskusja panelowa i prezentacja przypadków. W kursie wzięło udział 157 lekarzy okulistów z Polski, Bułgarii, Czech, Indii, Rosji, Rumunii i Węgier.