Dr n. med. Magdalena Bratek (1970-2002) - Romaniuk, Wanda (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2002)
5 maja 2002 roku tragiczna śmierć wyrwała z naszego grona dr n. med. Magdalenę Bratek, z domu Fedorowską, asystentkę Katedry i Oddziału Klinicznego Chorób Oczu Śląskiej Akademii Medycznej w Sosnowcu. Miała zaledwie 32 lata i wszystko to, co zrobiła w swoim krótkim życiu, stanowiło mocny fundament dalszego wszechstronnego rozwoju zawodowego i osobistego szczęścia.