Dr n. med. Kazimierz Szretter (1931-2002) - Kęcik, Tadeusz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2002)
Dnia 4 stycznia 2002 roku zmarł dr n. med. Kazimierz Szretter – okulista, wieloletni emerytowany pracownik naukowo-dydaktyczny Kliniki Chorób Oczu Akademii Medycznej w Warszawie oraz były dyrektor Państwowego Szpitala Klinicznego Nr 1 w latach 1975- 1984.