Sprawozdanie ze Zjazdu Europejskiego Towarzystwa Szklistkowo-Siatkówkowego - Nawrocki, Jerzy (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2002)
Na początku 2001 roku powstało nowe Towarzystwo naukowe – European Vitreo Retinal Society (EVRS) – którego celem jest: ❖ umożliwienie spotkań członków Towarzystwa, ❖ wzajemna wymiana poglądów i nowych koncepcji, ❖ przekazywanie sobie wzajemnie wiedzy i doświadczenia, ❖ analiza i udział w procesie politycznego i ekonomicznego jednoczenia się Europy, ❖ współpraca z The Vitreous Society.