Sprawozdanie z konferencji naukowej „Jaskra normalnego ciśnienia – wyzwanie XXI wieku” Warszawa, 16.10.2009 r. - Wierzbowska, Joanna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2009)
W dniu 16 października 2009 roku w Warszawie w hotelu Marriott odbyła się Konferencja Naukowa „Jaskra normalnego ciśnienia – wyzwanie XXI wieku”. Spotkanie naukowe, w którym wzięło udział blisko 100 lekarzy, zostało zorganizowane przez Klinikę Okulistyczną CSK MON Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie, Stowarzyszenie Zwyrodnienia Plamki Związanego z Wiekiem (AMD) oraz firmę MSD Polska. Honorowym gościem i wykładowcą konferencji był Profesor Josef Flammer z Kliniki Okulistycznej Uniwersytetu Medycznego w Bazylei, w Szwajcarii, współtwórca współczesnej naczyniowej teorii jaskry. Witając Honorowego Gościa, prowadzący spotkanie Profesor Andrzej Stankiewicz podziękował Profesorowi Flammerowi za przyjęcie zaproszenia do Warszawy i przypomniał zebranym uczestnikom biografię i niezwykle bogaty dorobek naukowy Profesora.