Sprawozdanie z działalności naukowej Samodzielnego Szpitala Klinicznego nr 5 Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach - Gierek-Ciaciura, Stanisława (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2005)
W dniu 1.02.2005 r. odbyła się publiczna obrona pracy lek. Ewy Lange, której promotorem była dr hab. n. med. Stanisława GierekCiaciura, a recenzentami: prof. dr hab. n. med. Andrzej Stankiewicz i dr hab. n. med. Marek Gerkowicz. Temat pracy brzmiał: „Analiza porównawcza technik operacyjnych, efektywności zabiegów i stabilności uzyskanego efektu refrakcyjnego w korekcji astygmatyzmu mieszanego metodą PRK”.