Sprawozdanie z działalności Katedry i Kliniki Okulistyki ŚAM w Katowicach - Gierek-Łapińska, Ariadna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2005)
W dniach 30.03–02.04.2005 r. w Cape Town (RPA) odbył się 5th International Glaucoma Symposium I. G. S., w którym uczestniczył dr n. med. Rafał Leszczyński. Podczas Zjazdu wygłosił referat dotyczący głębokiej sklerektomii z użyciem implantu kwasu hyaluronowego.