Pacjentka z nowotworowym zajęciem opon mózgowo-rdzeniowych w przebiegu raka sutka - Słowik, Aneta; Dębowska, Paulina; Filipczak-Bryniarska, Iwona (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2022)
Nowotworowe zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych jest rzadkim powikłaniem choroby nowotworowej o niekorzystnym rokowaniu. W populacji pacjentek z rozpoznaniem raka piersi dotyczy około 2–5% chorych. Kliniczna manifestacja objawów jest następstwem przypadkowego osadzania się komórek nowotworowych w różnych częściach ośrodkowego układu nerwowego (OUN), stąd charakterystyczne jest jednoczasowe, wieloogniskowe występowanie nieprawidłowości na więcej niż jednym poziomie OUN. Częstą przyczyną błędnej diagnozy jest wykonanie jedynie badania tomografii komputerowej mózgowia, którego obraz może pozostawać prawidłowy. Należy pamiętać, że złotym standardem diagnostyki obrazowej jest badanie z użyciem rezonansu magnetycznego z kontrastem. W pracy przedstawiono przypadek 38-letniej pacjentki z podtypem biologicznym trójujemnego raka piersi, u której po niedawno zakończonym leczeniu onkologicznym pojawiły się szybko narastające objawy neurologiczne. Ich jednoczasowość i wieloogniskowość wskazywały na uszkodzenie więcej niż jednego poziomu OUN. Celem pracy jest uświadomienie, że istotą rozpoznania nowotworowego zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych jest wnikliwa diagnostyka chorych na nowotwór.