Metody zabiegowe w leczeniu nadpotliwości - Ważniewicz, Sandra; Anioła, Aleksandra; Jałowska, Magdalena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
Nadpotliwość to stan nadmiernego wydzielania potu wykraczający poza objętość niezbędną do prawidłowej termoregulacji. Nadpotliwość może wpływać negatywnie na obniżenie jakości życia pacjenta oraz kontakty społeczne i zawodowe. W leczeniu nadpotliwości stosuje się metody farmakologiczne oraz operacyjne. Ponadto możliwe jest zastosowanie procedur dermatologicznych, do których zalicza się iniekcje toksyny botulinowej, jonoforezę, radiofrekwencję mikroigłową, laseroterapię, zabiegi z wykorzystaniem mikrofal oraz mikroogniskowych ultradźwięków. Powyższe metody stanowią najczęściej kolejną linię leczenia, a ich efekty utrzymują się do kilkunastu miesięcy. Zabiegi te są obarczone niewielkim ryzykiem powikłań, a możliwe działania niepożądane są zazwyczaj łagodne i przemijające. W artykule przedstawiono dostępne procedury dermatologiczne stosowane w terapii nadpotliwości.