Spersonalizowana psychofarmakologia w zintegrowanym modelu medycznym - Krzystanek, Marek; Krupka-Matuszczyk, Irena; Trędzbor, Beata; Martyniak, Ewa; Borowska, Agnieszka; Stolarczyk, Aleksander; Murawiec, Sławomir (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2023)
Medycyna jako nauka poruszająca problemy filozoficzne, oprócz opisywania morfologii zjawisk fizjologicznych i chorobowych, tworzy również modele rozumienia przyczyn powstawania chorób. Zintegrowany model medyczny to próba dokonania syntezy zaburzeń psychicznych związanych z zespołem dezadaptacji do stresu z powstawaniem chorób przewlekłych, postulatami integracji leczenia psychofarmakologicznego z somatycznym, respektowania limitów biologicznych organizmu i fizjologicznych mechanizmów samoregulacyjnych, jak również rozwój psychiatrii prewencyjnej, w której leczenie farmakologiczne ma charakter kosmetyczny – ma służyć odzyskaniu, a nie utrzymaniu zdrowia. Utrzymanie zdrowia to odpowiedzialność pacjenta w zakresie przestrzegania zaleceń pozafarmakologicznych formułowanych przez kosmetologię psychiatryczną.