Czy istnieje optymalne postępowanie z pacjentami uzależnionymi od nikotyny w przebiegu przewlekłej obturacyjnej choroby płuc i astmy? Konsensus ekspertów - Jahnz-Różyk, Karina; Pawliczak, Rafał; Balsam, Paweł; Moniuszko, Marcin; Heintzman, Janusz; Różyk, Dagmara (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Nikotynizm stanowi jedną z głównych przyczyn chorobowości i śmiertelności w Polsce oraz na świecie. Szczególnie narażoną grupą pacjentów są osoby z chorobami układu oddechowego w postaci przewlekłej obturacyjnej choroby płuc oraz astmy. Palenie papierosów wiąże się z gorszym rokowaniem oraz utrudnionym procesem leczniczym choroby podstawowej. Farmakoterapia antynikotynowa ma ograniczoną skuteczność. Jedną z przebijających się do głównego nurtu strategii jest postępowanie oparte na kompleksowej farmakoterapii uzupełnionej redukcją szkód. Wśród dostępnych metod wymienia się obecnie między innymi systemy służące do podgrzewania tytoniu. Zwraca się jednak uwagę na ryzyko związane z podwójnym używaniem zarówno tradycyjnych papierosów, jak również podgrzewaczy. Postępowanie z pacjentami z przewlekłą chorobą płuc i uzależnionymi od nikotyny wymaga wieloprofilowego, holistycznego podejścia indywidualnie dostosowanego do każdego chorego.