Rozpoznawanie i leczenie nadciśnienia płucnego – wytyczne ESC z 2022 r. w pigułce - W. Pęksa, Jan (Lekarz POZ, 2023)
Nadciśnienie płucne jest stanem, w którym stwierdza się podwyższone ciśnienie w tętnicy płucnej (> 20 mm Hg). Objawy nadciśnienia płucnego wynikają głównie z dysfunkcji prawej komory. Należą do nich duszność, w tym podczas pochylania się ( bendopnoe ), szybkie męczenie się, kołatania serca, krwioplucie, zwiększenie masy ciała z powodu nadmiernej retencji płynów. W 2022 r. ukazały się nowe wytyczne ekspertów Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskiego Towarzystwa Oddechowego (ERS) dotyczące diagnostyki i leczenia nadciśnienia płucnego. W pracy zwrócono uwagę na wybrane elementy z tych zaleceń odnoszące się do klasyfikacji, diagnozowania oraz terapii różnych postaci nadciśnienia płucnego.