Bliźnięta nierozdzielone w ciąży trojaczej dwukosmówkowej, dwuowodniowej - Młodawski, Jakub; Pliszka, Aleksandra; Mlodawska, Marta; Swiercz, Grzegorz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2023)
Bliźniaki zrośnięte (CT) to skrajnie rzadkie powikłanie występujące w ciąży bliźniaczej jednoowodniowej, dotykające około 1 na 80 000 ciąż. W niniejszej pracy przedstawiamy przypadek pacjentki w ciąży trojaczej dwukosmówkowej, u której zdiagnozowano to powikłanie w 15. tygodniu ciąży. Stopień połączenia narządów u bliźniaków nierozdzielonych nie rokował ich przeżycia po porodzie. Trzeci płód był morfologicznie prawidłowy i posiadał oddzielny worek owodniowy i kosmówkę. Pacjentka nie zdecydowała się na selektywną terminację płodów nierozdzielonych w drugim trymestrze. Naturalny przebieg skutkował spontaniczną wewnątrzmaciczną śmiercią chorych płodów w 30. tygodniu ciąży, po czym nastąpił spontaniczny poród przedwczesny w 36. tygodniu ciąży. Opis przypadku wraz z dokumentacją fotograficzną pozwala na śledzenie diagnostyki, postępowania i naturalnego przebiegu ciąży z tym rzadkim powikłaniem. W dyskusji omówiono również podobne przypadki opisane w literaturze oraz sposoby postępowania w takiej sytuacji.