Niedrożność naczyń tętniczych siatkówki i jej związek z udarem mózgu – przegląd piśmiennictwa - Roskal-Wałek, Joanna; Mackiewicz, Jerzy; Wałek, Paweł; Gregorczyk, Marcin; Biskup, Michał; Wożakowska-Kapłon, Beata; Odrobina, Dominik (Medical Studies/Studia Medyczne, 2023)
Niedrożność naczyń tętniczych siatkówki (RAO) prowadzi do ostrego niedokrwienia siatkówki. Mimo niskiej częstości występowania epizod RAO ma bardzo istotne implikacje kliniczne. Jest to nagły stan, który wymaga podjęcia pilnej diagnostyki i leczenia. Niedrożność naczyń tętniczych siatkówki jest odpowiednikiem ostrego niedokrwienia mózgu. Etiologia RAO oraz profil czynników ryzyka stwierdzanych u pacjentów z RAO porównywalny jest z tym, który występuje u pacjentów z udarem niedokrwiennym mózgu. Podobnie jak pacjenci z udarem mózgu pacjenci z RAO mają zwiększone ryzyko wystąpienia kolejnych incydentów sercowo-naczyniowych. Wpływ wystąpienia RAO na ryzyko udaru niedokrwiennego jest jednak nadal przedmiotem dyskusji. W niniejszym artykule przedstawiamy przegląd pismiennictwa na temat związku między RAO a udarem mózgu.