Częstość występowania i czynniki powiązane z fenotypem metabolicznej otyłości z prawidłową masą ciała (MONW): przegląd piśmiennictwa - Suliga, Edyta; Głuszek-Osuch, Martyna; Głuszek, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2023)
Celem pracy była ocena częstości występowania i czynników związanych z fenotypem metabolicznej otyłości z prawidłową masy ciała (MONW). Dokonano przeglądu prac dotyczących rozpowszechnienia MONW, opublikowanych w języku angielskim do grudnia 2021 r. w bazach PubMed, Science Direct i Google Scholar. Występowanie MONW w różnych populacjach jest szacowane na 1–28,6%, w zależności od wieku uczestników i definicji fenotypu przyjętej przez autorów badania. Trudności związane z określeniem uwarunkowań genetycznych MONW wynikają przede wszystkim z braku jednolitej definicji oraz ze złożoności zespołu. Każdy komponent MONW może być determinowany przez różne geny. Wydaje się, że istotną rolę w rozwoju tego fenotypu odgrywa styl życia, w szczególności sposób żywienia. Dotąd nie wyjaśniono jednak, jaki rodzaj i czas trwania interwencji dietetycznej byłby najbardziej skuteczny w poprawie parametrów metabolicznych u osób z MONW.