Holistyczna opieka nad chorym z owrzodzeniem żylnym kończyny dolnej – opis przypadku klinicznego - Mościcka, Paulina; Cwajda-Białasik, Justyna; Jawień, Arkadiusz; Szewczyk, Maria T. (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2023)
Owrzodzenia żylne kończyn dolnych stanowią poważne wyzwanie dla środowiska medycznego. Zgodnie z rekomendacjami wymagają one w pierwszej kolejności wnikliwej diagnostyki, następnie leczenia przyczynowego i prawidłowej pielęgnacji rany oraz otaczającej skóry. Długotrwała choroba prowadzi do poważnych powikłań, powoduje przykre dla chorego dolegliwości i objawy, w dużym stopniu upośledza jakość życia, będąc często przyczyną ograniczeń funkcjonowania fizycznego i społecznego. Dlatego strategia higieny rany została włączona do holistycznego modelu opieki nad chorym z raną przewlekłą. Zwraca się w niej uwagę nie tylko na ranę, lecz także na inne czynniki, takie jak choroby współistniejące, styl odżywiania, zdrowie psychiczne i wyzwania społeczno-ekonomiczne. W pracy przedstawiono opis przypadku chorego z owrzodzeniem kończyny dolnej, u którego wdrożono działania zgodne ze strategią higieny rany.