Mięsak Kaposiego u biorcy przeszczepu nerki - Liluashvili, Sopiko; Pataraia, Salome; Galdava, George; Ghibradze, Tinatin (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
W artykule przedstawiono opis przypadku biorcy przeszczepu nerki z ujemnym wynikiem testu w kierunku zakażenia wirusem HIV, u którego rozpoznano mięsaka Kaposiego. W badaniu przedmiotowym na skórze lewej stopy pacjenta stwierdzono występowanie czerwono-fioletowych grudek i plamek różnej wielkości. Na podstawie wyników badań histologicznych i immunohistochemicznych ustalono rozpoznanie mięsaka Kaposiego. W leczeniu mięsaka Kaposiego niezbędne jest kontrolowanie stężenia leków immunosupresyjnych. U opisywanego pacjenta zmniejszenie dawki takrolimusu spowodowało upośledzenie czynności nerek, a także konieczność zastosowania dializoterapii. Takrolimus zastąpiono ewerolimusem. Ustabilizowano czynność nerek, jednak nadal pojawiały się nowe ogniska mięsaka Kaposiego. Udało się natomiast zmniejszyć nasilenie bólu i obrzęku. W przypadku naszego pacjenta zastosowanie leczenia związanego z odstawieniem immunosupresji nie było możliwe z uwagi na choroby współistniejące.