Pacjenci transpłciowi i transseksualni w medycynie paliatywnej - Kozlowski, Michael; Dębowska, Paulina; Filipczak-Bryniarska, Iwona (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2022)
Osoby, które identyfikują się jako transpłciowe, to populacja marginalizowana w systemie opieki zdrowotnej. Doświadczają one często dyskryminacji i stronniczej postawy personelu medycznego ze względu na tożsamość seksualną lub płciową. Personel medyczny pracujący w opiece paliatywnej i hospicyjnej powinien być świadomy, że coraz częściej beneficjentami świadczeń z zakresu opieki paliatywnej będą pacjenci transpłciowi.