Planowanie opieki z wyprzedzeniem - Toczek-Wasiak, Agnieszka; Wasiak, Wojciech; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2022)
Planowanie opieki z wyprzedzeniem (advance care planning – ACP) to proces komunikacji między pacjentem, jego bliskimi a personelem medycznym i innymi osobami zaangażowanymi w opiekę polegający na uzgodnieniu planu przyszłej opieki z uwzględnieniem preferencji chorego. Zaplanowanie i ustalenie celów przyszłej opieki jest wyrazem autonomii decyzyjnej chorych i stanowi podstawę do świadczenia holistycznej i zindywidualizowanej opieki. Praktyki ACP od czasu wprowadzenia ewoluują. Obecnie podkreśla się znaczenie rodziny, empatycznej komunikacji i interwencji skierowanych bezpośrednio do pacjenta. Planowanie opieki z wyprzedzeniem nie jest w Polsce rozpowszechnione, brak jest również odpowiednich regulacji prawnych w tym zakresie.