Historia Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego - Rudnicka, Lidia (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2023)
Polskie Towarzystwo Dermatologiczne utworzyli w lutym 1920 roku Franciszek Krzyształowicz (1868–1931), Robert Bernhardt (1874–1950), Roman Leszczyński (1873–1940), Jan Lenartowicz (1877–1959) i Franciszek Walter (1885–1950). Przez 100 lat istnienia Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego najważniejszym celem było budowanie współpracy i najlepszej możliwej, opartej na nauce, jakości dermatologii w Polsce, a także kształtowanie korzystnego wizerunku polskiej dermatologii i polskich dermatologów na świecie. Towarzystwo zrzesza teraz ponad 2600 członków, najwięcej w historii. Po 100 latach doświadczeń kolejnych pokoleń dermatologów i życia Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, współtworzonego przez ludzi z pasją do dermatologii i do współdziałania, możemy patrzeć z optymizmem w następne 100 lat.