Dermoskopia w diagnostyce wybranych dermatoz zapalnych - Fijałkowska, Aleksandra; Wojtczak, Magdalena; Żebrowska, Agnieszka (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2023)
Dermoskopia była początkowo stosowana jako metoda różnicowania zmian barwnikowych i nowotworów skóry. W ostatnich latach jej wykorzystanie znacznie wykracza poza obszar dermatoonkologii i znajduje uznanie jako skuteczna technika w diagnostyce wielu dermatoz zapalnych. Podobieństwo kliniczne tych jednostek chorobowych niejednokrotnie wymaga badania histopatologicznego, które jest inwazyjne i wiąże się z długim czasem oczekiwania na wynik. Dermoskopia (inflamoskopia) pozwala obserwować struktury typowe dla poszczególnych zapalnych chorób skóry, dlatego powinna stanowić kluczowe narzędzie diagnostyczne w codziennej praktyce lekarza dermatologa. W pracy przedstawiamy możliwość zastosowania inflamoskopii w wybranych chorobach zapalnych skóry: łuszczyca, liszaj płaski, wyprysk rozsiany i łupież różowy Giberta.