Choroby pemfigoidowe w okresie niemowlęcym i dziecięcym. Przegląd piśmiennictwa - Jałowska, Magdalena; Jałowska, Julia; Dmochowski, Marian (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2023)
Pemfigoid pęcherzowy jest autoimmunologiczną chorobą pęcherzową, która bardzo rzadko występuje u dzieci. Kliniczne różnice w lokalizacji zmian skórnych doprowadziły do rozróżnienia pemfigoidu niemowlęcego i dziecięcego. Zmiany mogą dotyczyć również błon śluzowych. Terapia pierwszego wyboru składa się zazwyczaj z miejscowych i/lub ogólnoustrojowych glikokortykosteroidów. Dożylne wlewy immunoglobulin mogą być cenną opcją leczenia. Rokowanie w przypadku pemfigoidu niemowlęcego i dziecięcego jest dobre, a czas trwania często ogranicza się do jednego roku, jeśli zastosowano właściwe leczenie. W diagnostyce różnicowej pęcherzy należy uwzględnić: linijną IgA chorobę pęcherzową wieku dziecięcego, nabyte pęcherzowe oddzielanie się naskórka, toczeń rumieniowaty układowy pęcherzowy, świerzb pęcherzowy i choroby zakaźne wieku dziecięcego przebiegające z pęcherzami.