Zasady stosowania chemoeksfoliacji (pilingów chemicznych) - Chlebus, Ewa; Serafin, Monika (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2023)
Chemoeksfoliacja (pilingi chemiczne) jest niskokosztową, bezpieczną metodą oddziaływania na skórę w celu poprawy jej wyglądu zarówno w zakresie problemów kosmetycznych, jak i w celu uzupełnienia farmakoterapii chorób związanych z nieprawidłową aktywnością gruczołów łojowych lub rogowaceniem. W poniższym artykule autorki przedstawiły historyczny rys rozwoju technik złuszczania, podział pilingów ze względu na głębokość penetracji, funkcje chemiczne związków wykorzystywanych do zabiegów, a także praktyczne wskazówki pozwalające właściwie dobrać rodzaj substancji złuszczającej w zależności od schorzenia lub problemu estetycznego skóry. Omówiono też możliwe powikłania ich profilaktyki i proces postępowania w przypadku ich wystąpienia.