Pokrzywka – jak diagnozować i leczyć w praktyce lekarza POZ? - Tyczyńska, Kinga; Krajewski, Piotr (Lekarz POZ, 2023)
Pokrzywka jest chorobą skóry o złożonej patogenezie wywoływaną przez komórki tuczne. Charakteryzuje się powstawaniem bąbli pokrzywkowych, którym w 40% przypadków towarzyszy obrzęk naczynioruchowy. Pokrzywkę, w zależności od czasu trwania, można podzielić na ostrą (do 6 tygodni) oraz przewlekłą (ponad 6 tygodni). Pokrzywka ostra występuje znacznie częściej, jest wywoływana m.in. przez pokarmy, leki, infekcje, pyłki roślin i nie wymaga badań diagnostycznych. Pokrzywka przewlekła dotyczy ok. 1% populacji i ze względu na jej charakter proces diagnostyczno-terapeutyczny może sprawiać duże trudność nawet lekarzom specjalistom dermatologii. Udowodniono także, że pokrzywka jest związana ze znacznym obciążeniem fizycznym i psychicznym oraz obniżeniem jakości życia. Poniższy artykuł ma na celu przedstawienie krótkiego algorytmu diagnostyczno-terapeutycznego w przypadku pokrzywki w gabinecie lekarza podstawowej opieki zdrowotnej.