Rola cynku w prawidłowym funkcjonowaniu skóry – znaczenie w patogenezie i leczeniu bielactwa nabytego - Kaczmarek, Marianna Emilia; Wełniak, Adam; Czajkowski, Rafał (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2023)
Cynk jest kluczowym mikroelementem w skórze, gdzie odpowiada między innymi za udział w procesach proliferacji, dojrzewania oraz różnicowania melanocytów. Badania z ostatnich lat wskazują na możliwy związek między stężeniem cynku w organizmie i patogenezą oraz nasileniem zmian w bielactwie nabytym. Niedobór cynku zaburza aktywność komórek układu immunologicznego, co może prowadzić do autoimmunizacji i niszczenia melanocytów oraz powstawania zmian depigmentacyjnych. Liczne prace wskazują na statystycznie znaczące zmniejszenie stężenia cynku u pacjentów z bielactwem nabytym, w porównaniu ze zdrową populacją. Jednak mechanizm, w jakim obniżone stężenie cynku mogłoby wpływać na rozwój i nasilenie zmian depigmentacyjnych, jest nieznany. Ze względu na brak dowodów sugerujących korzyści z suplementacji preparatami cynku u pacjentów z bielactwem nabytym, nie ma obecnie jednoznacznych wytycznych dotyczących zasad suplementacji tym mikroelementem. Konieczne są dalsze badania nad możliwym zastosowaniem suplementacji cynkiem, w połączeniu z powszechnie stosowanymi metodami leczenia bielactwa nabytego.