Jaskra wtórna w przebiegu postępującego zaniku tęczówki – opis przypadku - Proniak, Marcin; Gościniewicz, Piotr; Mrukwa-Kominek, Ewa (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2023)
Zespół tęczówkowo-rogówkowo-śródbłonkowy (ICE) to rzadka choroba o nie do końca poznanej etiologii. Manifestuje się zazwyczaj w jednym oku, powodując obrzęk rogówki, jaskrę wtórną oraz anomalie budowy tęczówki. W zależności od nasilenia tych komponentów wyróżnia się trzy podtypy: zespół Chandlera, zespół Cogana-Reese’a oraz postępujący zanik tęczówki. W niniejszej pracy zaprezentowano przypadek jaskry wtórnej związany z postępującym zanikiem tęczówki oraz przeztwardówkowe zabiegi na ciele rzęskowym w celu obniżenia i stabilizacji ciśnienia wewnątrzgałkowego.