Czy babeczka może uleczyć duszę? Arteterapia pieczeniem jako alternatywna forma oddziaływań terapeutycznych w populacji adolescentów – doświadczenia Kliniki Psychiatrii Dzieci i Młodzieży w Łodzi - Grzejszczak, Jagoda (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2023)
Arteterapia jest stosowana od lat jako jedna z powszechnie dostępnych form terapii. Można wyróżnić terapię słowem, ruchem, obrazem. Jej skuteczności dowiedziono w wielu badaniach klinicznych. W populacji pacjentów psychiatrycznych jest wykorzystywana u dzieci i młodzieży z problemami zaburzeń depresyjnych, lękowych, z cechami traumy czy w przebiegu całościowych zaburzeń rozwoju. W Klinice Psychiatrii Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Łodzi wprowadziliśmy eksperymentalną metodę baketerapii, polegającą na włączeniu do procesu terapeutycznego zajęć, podczas których pacjenci z problemami natury psychicznej mają możliwość współpracy oraz ekspresji w procesie pieczenia.