Co w praktyce lekarza zmienia nowy standard organizacyjny leczenia bólu - Tymiński, Radosław (Menedżer Zdrowia, 2023)
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że z bólem przewlekłym zmaga się a ż 8,5 mln Polaków. Ta liczba robi wielkie wrażenie, ponieważ nieleczony ból przewlekły prowadzi do zaburzeń poznawczych i niekontrolowanego przyjmowania wielu leków. Znaczna część pacjentów nie otrzymuje adekwatnej pomocy, ponieważ leczenie bólu wymaga zindywidualizowania wyboru leków przeciwbólowych oraz świadomości patomechanizmu jego powstawania.