Robotyczna radykalna przezbrzuszna trachelektomia we wczesnym stopniu zaawansowania raka szyjki macicy przy użyciu podciśnieniowego manipulatora dopochwowego – praca przeglądowa na podstawie przypadku - Bizoń, Magdalena; Olszewski, Maciej; Balawender, Robert; Mawlichanów, Krzysztof; Pilka, Radovan (Medical Studies/Studia Medyczne, 2023)
Leczenie oszczędzające płodność może być rozważane w przypadku wczesnych stopni zaawansowania raka szyjki macicy jako radykalna trachelektomia. Celem pracy był opis pierwszej przeprowadzonej w Polsce radykalnej trachelektomii w asyście robota z użyciem podciśnieniowego manipulatora. Radykalną robotyczną trachelektomię z użyciem podciśnieniowego manipulatora przeprowadzono u 42-letniej nieródki z rozpoznaniem płaskonabłonkowego raka szyjki macicy G2. Okres około- i pooperacyjny przebiegał bez powikłań. Pacjentka została uruchomiona następnego dnia po operacji. W piśmiennictwie opisywane są długoterminowe korzystne wyniki położnicze i onkologicznej u pacjentek po przebytej radykalnej trachelektomii. Użycie podciśnieniowego manipulatora zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania się komórek guza w trakcie operacji. To pierwszy taki opis radykalnej robotycznej trachelektomii z użyciem podciśnieniowego manipulatora.