Efektywność nowych antybiotyków w leczeniu pozaszpitalnego zapalenia płuc - Trzcina, Nikodem; Wieczfińska, Joanna; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Pozaszpitalne zapalenie płuc (PZP), definiowane jako ostra infekcja miąższu płucnego, nabyta poza szpitalami, jest jedną z najczęstszych przyczyn hospitalizacji i zgonów, szczególnie wśród osób po 65. roku życia oraz z upośledzoną odpornością. Jest to duży problem ze względu na starzejące się społeczeństwa wielu krajów oraz występujące choroby współistniejące. Pomimo rozwoju metod diagnostycznych, u około połowy pacjentów z PZP, nie można ustalić etiologii, co podkreśla znaczenie leczenia empirycznego i zagrożenia związane z rosnącą antybiotykoopornością na dostępne preparaty. W ostatnich latach do leczenia PZP zostały dopuszczone nowe antybiotyki, co znacząco może poprawić możliwości empirycznego terapii tej choroby.